NA DOHVAT RUKE

VINČA, SMEDEREVO I MANASTIR RAJINOVAC

Cena 1400 RSD / 1 dan

VINČA, SMEDEREVO I MANASTIR RAJINOVAC

Cena 1400 din po osobi.

  • 1 DAN / AUTOBUSOM

Iskoristite priliku i upoznajte prelepa mesta koja vam se nalaze na samom dohvatu ruke!

Saznajte sve o Vinčanskoj kulturi i obiđite postavku muzeja uz kustosa, a zatim se uputite ka Smederevu gde vas čeka obilazak moćne srednjovekovne tvrđave koja je vekovima simbol ovog grada. U popodnevnim časovima uživajte u tišini i spokoju manastira Rajinovac.

Za Vinču često kažu da je kolevka evropske civilizacije jer, upravo tu, na obalama Dunava, razvila se Vinčanska kultura – drevna neolitska civilizacija. Ovde se danas nalazi arheološki lokalitet Belo brdo koji je otkriće profesora Vasića s početka XX veka. U sklopu ovog lokaliteta nalazi se i muzej koji ćemo ovom prilikom posetiti i uz priču kustosa saznati kako se razvijala ova moćna civilizacija i kako se odvijao život nekadašnjih Vinčanaca.  Sjajna prezentacija kustosa vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima! Nakon posete arheološkog muzeja Vinča, nastavljamo dalje ka Smederevu – srednjevekovnoj srpskoj prestonici.

Smederevska tvrđava nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav. Podignuta je od strane srpskog despota Đurađa Brankovića, poznatog i kao Đurađ Smederevac, u XV veku. Predstavlja najviše dostignuće srednjovekovnog srpskog vojnog graditeljstva. Posetićemo deo tvrđave koji se naziva Mali grad i naučiti sve o istoriji ovog mesta, a takođe istražiti tvrđavu, prošetati se i popeti na njene vrhove – što je sjajna prilika za dobre fotografije sa pogledom na Dunav! Zatim ćemo se uputiti ka centru grada gde se nalazi Muzej grada Smedereva, brojni spomenici, Trg republike sa crkvom Sv. Đorđa i glavno gradsko šetalište, ulica Kralja Petra, koja je prepuna kafića i restorana i uvek vrvi od ljudi.

Manastir Rajinovac nalazi se u selu Begaljica, nedaleko od Grocke. Ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. Ovde ćete čuti brojne priče i legende koje se odnose na nastanak ovog manastira i vidite dragocenosti koje se ovde nalaze, poput čudotvorne ikone Bogorodice Rajinačke.

U cenu je uključeno: Usluge profesionalnog turističkog vodiča, prevoz autobusom, ulazak i obilazak Smederevske tvrđave i ulaz u Arheološki muzej u Vinči.

Vreme polaska: U jutarnjim časovima.

*O tačnom vremenu i mestu polaska, putnici će biti obavešteni par dana pred put.

Termini: Subota/nedelja u novembru.

Trajanje ture: Jednodnevni izlet.

Cena je 1400rsd i uključuje usluge vodiča, prevoz autobusom, ulaz u Arheološki muzej u Vinči, ulaznicu i obilazak Smederevske tvrđave.

 

Prijava za turu:

1

07. nov/15. nov/21. nov/29. novembar 2020. Beograd-Vinča-Smederevo-manastir Rajinovac:

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima. Nakon oko 45 minuta vožnje stižemo do naselja Vinča koje leži na desnoj obali Dunava, samo dvadesetak kilometara od Beograda. Za Vinču često kažu da je kolevka evropske civilizacije jer, upravo tu, na obalama Dunava, razvila se Vinčanska kultura – drevna neolitska civilizacija. Ovde se danas nalazi arheološki lokalitet Belo brdo koji je otkriće profesora Vasića s početka XX veka. U sklopu ovog lokaliteta nalazi se i muzej koji ćemo ovom prilikom posetiti i uz priču kustosa saznati kako se razvijala ova moćna civilizacija i kako se odvijao život nekadašnjih Vinčanaca. Sjajna prezentacija kustosa vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima! Nakon posete arheološkog muzeja Vinča, nastavljamo dalje ka Smederevu – srednjevekovnoj srpskoj prestonici. Po dolasku u Smederevo očekuje nas najpre obilazak velelepne Smederevske tvrđave koja vekovima u nazad odoleva vremenu i danas spada u najznačajnije tvrđave na Dunavu i smatra se jednim od najvećih očuvanih utvrđenja u Evropi. Ovom prilikom posetićemo deo Smederevske tvrđave koji se naziva Mali grad i naučiti sve o istoriji ovog mesta, a takođe istražiti tvrđavu, prošetati se i popeti na njene vrhove – što je sjajna prilika za dobre fotografije sa pogledom na Dunav! Zatim ćemo se uputiti ka centru grada gde se nalazi Muzej grada Smedereva, brojni spomenici, Trg republike sa crkvom Sv. Đorđa i glavno gradsko šetalište, ulica Kralja Petra, koja je prepuna kafića i restorana i uvek vrvi od ljudi. Nakon kratkog obilaska centra grada sledi slobodno vreme. Nakon slobodnog vremena nas očekuje polazak ka manastiru Rajinovac. Ovaj manastir se nalazi u selu Begaljica, nedaleko od Grocke. Ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. Ovde ćete čuti brojne priče i legende koje se odnose na nastanak ovog manastira i vidite dragocenosti koje se ovde nalaze, poput čudotvorne ikone Bogorodice Rajinačke. Nakon toga ćemo krenuti nazad ka Beogradu i privesti program kraju.

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit