Festival Uranak – obaveštenje za putnike

11

Aug

Festival Uranak – obaveštenje za putnike

Dragi putnici,

Nadamo se da ste dobro i da se pridržavate preporuka naših zdravstvenih institucija. Iako je trenutna situacija takva da ne možemo unapred planirati, osećamo potrebu da vam se obratimo.

Prvo želimo da vas obavestimo da se, poštujući preporuku Vlade republike Srbije, otkazuju sve ekskurzije, putovanja i festivali planirani do 15.05.2020. Drugo želimo da se osvrnemo na situaciju nastalu u sektoru turizma na globalnom nivou, usled pojave pandemije izazvane Korona virusom. Turizam je sigurno grana industrije koja trpi najveće posledice usled pojave pandemije, tačnije turizam trenutno ne postoji. Stali su svi prihodi, a veliki je pritisak od strane putnika na povraćaj uplaćenih sredstava. Shodno tome, na globalnom nivou se razmatraju mere koje treba preduzeti kako bi se zaštitili interesi svih strana u ovoj situaciji. Tu pre svega mislimo na putnike, turističke agencije, hotelijere, prevoznike itd.

ECTAA (Evropsko udruženje turističkih agencija i turoperatora) u saradnji sa EK (Evropskom komisijom) dala je preporuke da se umesto povraćaja novca obezbede alternativni datumi za realizaciju već uplaćenih aranžmana, koji su trebali da se realizuju tokom trajanja pandemije. To se odnosi na hotelijere, prevoznike, muzeje kao i turističke agencije. Ovu preporuku prihvatilo je i naše Ministarstvo Turizma kao i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA).

S obzirom da se obraćamo Vama, našim putnicima koji ste imali poverenja u nas i organizaciju sedmog po redu Uranak festivala, želimo još preciznije da vam pojasnimo šta se trenutno dešava. Značajni iznosi su već uplaćeni vilama, hotelima, izvođačima i nekolicini firmi bez kojih festival Uranak
ne bi bilo moguće realizovati. Pre pojave pandemije agencija je izvršila deo plaćanja saradnicima festivala na ime same organizacije i veći deo tog novca nije moguće vratiti. Sve strane su se složile sa time da će se festival Uranak realizovati u nekom drugom terminu nakon prestanka pandemije.

U skladu sa gore navedenom situacijom trenutno smo u fazi definisanja alternativnog datuma festivala Uranak. Za određivanje tih datuma sačekali bismo kraj aprila meseca, kada se nadamo da ćemo imati preciznije procene stručnjaka o razvoju pandemije. Pre svega Vas molimo za malo razumevanja, strpljenja i obećavamo da ćemo situaciju rešiti na najbolji mogući način uzimajući u obzir i interese svih strana.

Još jednom hvala na razumevanju, Vaš Go2Travelling