TEMIŠVAR

POLAZAK IZ NIŠA

Cena 35€ / 1 dan

JEDNODNEVNI IZLET – TEMIŠVAR

Cena 35€ / po osobi

 • 1 dan
 • +14 Godina

NIŠ – TEMIŠVAR – NIŠ

POLAZAK: 25.02.

TEMIŠVAR – ovaj prelepi rumunski grad u srcu Banata nosi ime po reci Tamiš iako Temišvar ne leži na Tamišu, već na Begeju. Već kada ulazite u grad, ono što ćete prvo primetiti jesu lepo uređene i čiste ulice, bez preterane gužve u saobraćaju.

U Temišvar ćete se na prvi pogled zaljubiti i zbog prostranih trgova, koji se nižu jedan za drugim – Trg Slobode, Trg Pobede i Trg Jedinstva. Trgovi su veoma uređeni, sa puno zelenila, spomenika i kulturnih ustanova poput Nacionalnog teatra i opere.

Spomenik Svete Trojice se nalazi nasred Trga Ujedinjenja, a smatra se jednim od najuspešnijih spomenika barokne umetnosti u Temišvaru. Spomenik je u Temišvar bio prenet iz Beča 1740.godine. Motiv za podizanje spomenika je bilo sećanje na fundamentalne teškoće koje su zadesile Temišvar za vreme rata sa Turcima 1737 – 1739.

Slični se spomenici veoma često sreću u baroknom periodu u katoličkom prostoru iz Austrije i na jugu Nemačke.

Građevine u Temišvaru uglavnom su iz 17. veka, a među njima je najviše pravoslavnih crkava, jer je rumunska istorija veoma  povezana sa našom, pa ćete u ovom gradu videti nekadašnje sedište Srpske Vojvodine koje je danas Barokna palata, Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve iz 1748. godine, a nemojte se začuditi ako čujete i srpski jezik, jer ovde živi oko 7.000 Srba . Osim onih koji ovde žive, u Temišvaru ćete svakodnevno sresti i srpske turiste koji rado dolaze u mali Beč, kako još zovu ovaj grad.

U blizini centra nalazi se i Tvrđava koja je građena po Vobanovskom sistemu gradnje sa hornvercima i isturenim bastionima. Deo tog hornverka je i bastion Marije Terezije, pa neodoljivo podseća na Petrovaradinsku tvrđavu, ali u mnogo manjem izdanju.

Danas je to pretvoreno u omiljeno mesto turista i meštana sa pregršt kafića, restorana i galerija.

Ukoliko rešite da se prošetate starim uličicama, uvek možete da predahnete i popijete kafu na jednom od trgova. A ono što će vas sigurno zanimati jesu cene u kafićima, restoranima i  tržnim centrima, a ona su u centru skoro identične sa cenama u Novom Sadu.

Naravno, prvo ćete morati da zamenite novac, jer iako je Rumunija u Evropskoj uniji njihova valuta je i dalje lej. Za 100 evra dobijete oko 475 leja, što bi u dinarima iznosilo nešto manje od 12.000 dinara.

Espreso kafa u restoranima i kafićina na trgu staje oko 6 leja ili 150 dinara.

Preporučujemo da posetite poslastičarnicu Bohême délices koja svakako ostavlja poseban utisak. Ovde je sva pažnja stavljena kolače i torte, a slatka ponuda je takva da impresionira i ono što je zaista teško je da napravite odluku koji kolač da probate. Pored velike ponude kolača, ovde možete pronaći i razne vrste čajeva, kafa i sokova. Što se tiče cene, kolači se kreću od 6 do 13 leja (od 150 do 330 dinara). Ceđeni sokovi su oko 10 leja, dok se kafa, čaj i topla čokolada kreću od 5 do 8 leja.

Kada je reč o ostalim cenama u centru za sendvič je potrebno izdvojiti evro i po, dok je obrok u restoranu oko 10 do 15 evra u zavisnosti od vrste i kavliteta usluga. Preporuka je da posetite restoran “Karađorđe”.

Šoping

Kada ste već u Temišvaru bio bi red da se zaputite u Julius tržni centar, raj za kupoholičare, ali i mesto gde ćete naići na odličnu brzu hranu.

Na samo 15 minuta hoda od centra grada nalazi se tržni centar u kojem ćete se verovatno barem jednom izgubiti. Ovde je preko 350 prodavnica, kafića, restorana, igraonica, bioskopa, a tu su smeštene i tezge sa rukotvorinama.

Pokretne stepenice su uvek prepune, a na poslednjem spratu, gde su restorani, traži se mesto više.

Ovo je jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu, sagrađen 2005. godine i pravi je raj za sve one koji su u potrazi za kvalitetnom garderobom na popustu.

Ukoliko i ne kupite ništa, nećete se pokajati što ste došli u ovaj grad, jer u Temišvaru zaista može svašta da se vidi, a nekad je malo jedan dan za obilazak svih značajnijih mesta.

Ono što treba napomenuti jeste da je Temišvar takođe izabran za  Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

VAŽNE NAPOMENE – MOLIMO VAS DA IH PROČITATE

·  Molimo Vas da pažljivo pročitate Program putovanja i Opšte uslove putovanja jer dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni. 

· Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3,5 do 4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.

· Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu nije preporučljivo, jer prevoznik ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

·  Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju, neutralni po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati, i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.

· Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 mali kofer i 1 komad ručnog prtljaga.

· Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.

· Agencija jedan dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. Ukoliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

· Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)

· Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti.  Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.

· Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.

· Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

· Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.

· Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu)

· Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučujemo da na internetu provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.

· Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva vaša putovanja, jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete, kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.

· Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. Agencija ne snosi odgovornost u služaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU, odnosno teritoriju države u koju putuje.

· U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja.

·  Za sve informacije date usmenim ili telefonskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja.

ONLINE PRIJAVA

Svaki putnik popunjava prijavu za sebe. Nakon popunjene prijave, putniku na unetu e-mail adresu stiže ugovor i detalji za uplatu, kao i sve ostale neophodne informacije. Ukoliko nakon popunjene prijave, e-mail ne stigne, proveriti spam folder, nepoželjne ili promocije.

PROMO CENA IZLETA IZNOSI 35€

Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta. Broj mesta ograničen!

 

PAKET ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Prevoz autobusima turističke kategorije (ac, tv, dvd) na navedenim relacijama prema programu,
 • Usluge pratioca grupe za sve vreme aranžmana,
 • Organizaciju putovanja u celini.

PAKET ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19, za državljanje Republike Srbije ili strane državljane sa trajnim prebivalište u Srbiji: 1.8€ dnevno (od 18 do 65 god.), 1.3€ dnevno (ispod 18 god.), do osigurane sume 30.000€ – plaćanje u agenciji. Cena uključuje međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19, trošak obrade dokumentacije i asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaja.
 • Izbor sedišta u autobusu –  10€ po sedištu – plaćanje u agenciji (Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave, izbor sedišta u autobusu se doplaćuje).
 • Individualne troškove putnika.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Preko računa:
  • celokupan iznos prilikom prijave.

NAPOMENA:

Agencija jedan dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. Ukoliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Aranžman je rađen na minimum 50 prijavljenih, u slučaju manjeg broja putnika organozator zadržava pravo otkaza do 3 dana pre polaska na put.

1

Niš – TEMIŠVAR – Niš

Polazak iz Niša petak na subotu oko 02h. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora i radi obavljanja graničnih formalnosti. Po dolasku u Temišvar obilazak grada sa vodičem (pešačka tura): Trg Ujedinjenja koji je najstariji trg izgrađen u baroknom stilu poznat i kao glavni trg. Na trgu ujedinjenja najznačajnije znamenitosti su: Sabirna Srpska Pravoslavna crkva, Rimokatolička katedrala, dom srpske pravoslavne zajednice, spomenik Svete Trojice sa fontanom, barokni dvorac… Trg Slobode koji je najmanji od tri glavna trga sa značajnim znamenistostima: Spomenik Devica Marija-Jovan Nepomučki, stara gradska opština iz 1750. Godine, komandantov dom… Trg Pobede koji se često naziva i trgom opera zbog jedne od najpoznatijih zgrada na njemu Palate kulture u kojoj je i sedište opere. Trg ima dve duge pešačke zone na obodima koje se među stanovnicima Temišvara nazivaju Korzo i Surogat… Nakon razgleda slobodno vreme za individualnu šetnju i razgedanje ili za odlazak do jednog od najvecih evropskih tržnih centara „Iulius Mall“. Oko 18h polazak za Srbiju. Vožnja sa usputnim zadržavanjem radi odmora i radi regulisanja graničnih formalnosti.

2

Niš

Dolazak u Niš u ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit