SOFIJA

od 79€ / 5 dana

Sofija – Nova godina 2021

Cena od 79€ / po osobi

 • 5 Dana
 • +16 Godina

 

5 DANA – 3 NOĆI / AUTOBUSOM

Sofija se nudi kao alternativa zapadnoevropskim gradovima i pravi izbor za sve ljubitelje nekomercijalnih i nedovoljno turistički eksploatisanih destinacija.

Kao i ostale istočnoevropske zemlje i Sofija je često suočena sa stereotipima komunizma. Možda su i vaše prve asocijacije na Sofiju baš te – bivši komunistički grad, siv, pun blokovske arhitekture i nedostatka ličnosti, ali mnogo toga se danas promenilo i ta stara arhitektura, betonske zgrade i moderni neboderi stvorili su vrlo zanimljivu mešavinu. Svaki deo priča drugačiju priču!

Sofija će vas iznenaditi kao jedno multikulturalno, brzo rastuće i modernizujuće evropsko središte.

Dodatni plus je udaljenost od Beograda (svega  nekoliko sati vožnje) i činjenica da ćete za ovo putovanje izdvojiti manju sumu novca jer je Bugarska poznata kao jeftina destinacija, tj. za novac koji potrošite ovde dobijate mnogo. Upravo iz tih razloga, u poslednjih par godina Sofija postaje jako popularno odredište za doček Nove godine među strancima. Pristupačne cene, sjajna zabava, jedno pravo osveženje za sve koji traže novo mesto za novogodišnji doček.

 

Duga istorija i mešavina stilova u Sofiji

Grad je neobičan i zanimljiv, totalna mešavina stilova, sa dosta zelenih površina, lepim i ružnim fasadama, grafitima i muralima. Svi ti stilovi se stapaju i stvaraju jedinstveno mesto i daju gradu neki šmek koji pomalo podseća na beogradski. A zbog njegove neobičnosti, kulture i ogromnog uticaja mladih na grad neki putnici u njemu vide sledeći Berlin.

Ušuškao se na zapadnoj strani zemlje, ispod impresivne planine Vitoša. Planina je prvo što ćete primetiti kada stignete ali Sofija ima puno toga da ponudi: bogatu istoriju, bogat noćni život, ljubazne ljude i jako ukusnu hranu i vino. Osnovana je pre 7000 godina i druga je najstarija prestonica u Evropi. Današnja Sofija leži na ostacima rimskog grada Serdika, koji su i dan danas vidljivi po gradu. Zahvaljujući svom centralnom položaju u srcu Balkana, čak je nakratko bio i glavni grad Rimskog carstva. Kroz njega su prošli razni narodi, a različite kulture i civilizacije ostavile su svoj trag. Današnje ime, koje u prevodu sa grčkog znači mudrost, dobija u 14. veku a titulu prestonice zemlje stiče 1879. godine nakon petovekovne borbe sa Turcima.

 

Crkve i monumentalne zgrade

Grad je sjajno otkriti šetajući jer nije veliki. Najvažnija i najupečatljivija građevina  je zasigurno hram Sv. Aleksandra Nevskog. Najzačajni simbol Bugarske je ujedno i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Neverovatan spoj zlatne i zelene boje, monumentalnost i čvrstina ostavljaju jak utisak. U blizini se nalazi i crkva Svete Sofije, po kojoj grad dobija ime u 14. veku. U segmentu crkvene arhitekture značajne su još i rotonda Svetog Geogrija, crkva Svetog Đorđa, crkva Svete Petke i crkva Svete Nedelje u kojoj se čuvaju mošti srpskog Kralja Milutina koje su u Bugarsku prenete iz sela Trepča u 15. veku.  Još jedna top atrakcija je Ivan Nazov Nacionalni teatar, prelepo i ujedno najstarije pozorište u Bugarskoj, a tu su i Narodno Sabranie Parlament Bugarske i Nacionalna galerija umetnosti.

 

Bulevari / Kafići / Noćni život

Ako želite da osetite duh grada, prošetajte bulevarom Vitoša, sofijskom verzijom beogradske Knez Mihajlove ulice. U pešačkoj zoni sve vrvi od prodavnica, restorana, kafića, a posebno su interesantne sporedne ulice, sa skrivenim muralima, išaranim ili sveže okrečenim fasadama i neobičnim detaljima.

Naletećete na dosta slatkih prodavnica, knjižara, street art shopova…

Posebno iskustvo je poseta buvljaku vikendom, gde se svašta može pronaći od knjiga, starina i retkih komada nameštaja.

A kada padne mrak, Sofija će opet opravdati vaše poverenje. U brojnim hipsterskim ali i pop folk barovima (takozvana čalga) žurka traje do ranih jutarnjih sati tokom cele nedelje a posebno vikendom.

 

Hedonizam u Sofiji

Bugarska kuhinja je sjajna i verujte sam po sebi dovoljan razlog da rezervišete svoje mesto. Jako zanimljiva kombinacija slovenske, grčke i orijentalne kuhinje. Iako nemaju nešto tipično po čemu su poznati širom sveta  dobićete meni gde će biti jako teško napraviti izbor, a porcije su ogromne. Vrhunski sirevi, bogato začinjena  jela od mesa i povrća i jogurt – ponos bugarske kuhinje.

Probajte ćufte i ćebapče, najpoznatiji mesni proizvod u Bugarskoj, slatki hleb kozunak, punjenu papriku palneni, banizu pitu i obavezno supe. Bugari ih obožavaju i nude zaista veliki izbor. Idealne da se zgrejete u zimskim danima a ako se leti nađete u Sofiji idelan izbor je tarator supa  – tipična bugarska hladna supu od krastavca. Nikako ne zaboravite na dugu istoriju proizvodnje vina u Bugarskoj i obavezno nazdravite uz čašu belog ili crnog vina. Važe za jedna od najboljih vina na svetu!

 

Ne prepustite da:

 • Obiđete manastir Rilski, arhitektonski dragulj Bugarske.
  Smešten na nadmorskoj visini od 1150 metara i predivnoj lokaciji, među gustim šumama planine Rila. Po predanju osnovao ga je Sveti Jovan Rilski Čudotvorac u 10. veku a 1983. je stavljen na Uneskovu listu svetkog kulturnog i istorijskog nasleđa. Jedan je od najvažnijih spomenika kulture Bugarske, simbol otpora Bugarske protiv turske okupacije, ali i nacionalnog preporoda u osamnaestom i devetnaestom veku. Kompleks se prostire na površini od 8.800 m².
 • Saznate kako su izledali balkanski gradovi pre dvadesetog veka.
  Prvog januara vodimo vas u Plovdiv, grad na sedam brežuljaka. Njegov stari grad nudi verovatno najbolje očuvanu kolekciju tradicionalne arhitekture bilo gde u jugoistočnoj Evropi. Izuzetno šarmantan, prepun rimskih ruševina i neobičnih kuća. Grad koji na rođendanskoj torti ima 8000 svećica. Evropska prestonica kulture za 2019. godinu. Jedan od najvećih i najposećenijih gradova Bugarske gde sve vrvi od kulture, istorijskih mesta, lokacija za razgledanje, preslatkih kafića, restorana…

I sačuvajte uspomene – jedna krema ili parfem sa mirisom čuvene bugarske ruže u tipičnoj drvenoj kutijici ili boci idealne su za poneti i vrlo originalan suvenir za svega euro ili dva.

Online prijava

 

CENOVNIK PAKET ARANŽMANA:

Hotel usluga 1/2 1/3 1/4
Hotel Light 3* BB 99€ 89€ 79€

* U slučaju dovoljnog broja prijavljenih putnika prevoz će biti organizovan i iz Niša, Novog Sada i Kragujevca

(minimum 40 putnika).

 Za polaske iz NIŠA cena se umanjuje za 10 € i KRAGUJEVCA cena se umanjuje za 5€

Za polaske iz NOVOG SADA cena se uvećava za 5€.
* Za sopstveni prevoz cena aranžmana se umanjuje 10€ po osobi

 

PAKET ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Autobuski prevoz na relacijama prema program autobusima visoke turističke kategorije (audio, video, A/C, tv i dvd)
 • 3 noćenja (sa doručkom) u 1/2, 1/3 i 1/4 sobama u hotelu Light 3* u Sofiji,
 • Boravišnu taksu,Usluge pratioca grupe za sve vreme tajanja aranžmana,
 • Peronski vaučer za ulazak na beogradsku autobusku stanicu (važi samo za putnike koji putuju iz Beograda).
 • Peronski vaučer se preuzima na stanici od agencijskog predstavnika
 • Organizaciju putovanja u celini.

PAKET ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • OBAVEZNO međunarodno putno i zdravstveno osiguranje: 1.75€ dnevno (od 18 do 65 god.) / 1,25€ dnevno (ispod 18 god.) do osigurane sume 35.000€ – plaćanje u agenciji,  Cena uključuje međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19, trošak obrade dokumentacije i asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaja.
 • Fakultativne izlete – plaćanje na licu mesta.
 • NAPOMENA Organizator zadržava pravo da promeni datum održavanja izleta u odnosu na datum koji je naveden u programu.
 • Individualne troškove putnika.
 • NAPOMENA: prilikom prijavljivanja obavezno dostaviti podatke iz pasoša (JMBG, br. pasoša i adresu iz pasoša). Putnici obavezno moraju proveriti datume isteka svojih pasoša

NAČIN PLAĆANJA:

 • Gotovinsko plaćanje:
  • 3000 RSD prilikom rezervacije
  • 3000 RSD u roku od 15 dana (od dana potpisivanja ugovora)
  • ostatak 30 dana pre početka aranžmana
 • Kreditne kartice: Visa, Dina, Maestro, Master card, Visa electron, American express.
 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane Max travel-a
 • Kredit: Max Travel izdaje profakturu klijentu na osnovu koje se odobrava kredit banke gde klijent ima otvoren tekući račun.

PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE

1.

29. decembar 2020 (utorak) – Beograd – Srbija – Bugarska:

Sastanak grupe ispred glavne beogradske autobuske stanice u kasnim večernjim časovima (okvirno 23:30). Noćna vožnja preko Srbije i Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora, osveženja i regulisanja graničnih i carinskih formalnosti.

2.

30. decembar 2020 (sreda) – Sofija:

Dolazak u Sofiju u ranim jutarnjim satima. Sledi obilazak grada u pratnji vodiča: crkva Aleksandra Nevskog, Nacionalni teatar, Rotonda, Crkva Sv. Sofije, Arheološki muzej, Parlament…nakon obilaska smeštanje u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost fakultativnog odlaska u neki od tržnih centara u Sofiji. Noćenje.

3.

31. decembar 2020 (četvrtak) – Sofija – Rilski manastir (fakultativno):

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet – Rilski manastir. Smešten na planini Rila, u dubokoj dolini Rilske reke, ovaj manastirski kompleks proglašen je nacionalnim istorijskim spomenikom 1976. a postao je deo Uneskove Svetske baštine 1983. Po povratku u Sofiju slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

4.

01. januar 2021 (petak) – Plovdiv (fakultativno):

Doručak. Mogućnost fakultativnog obilaska Plovdiva, jednog od najstarijih evropskih gradova. Po dolasku sledi panoramsko razgledanje grada: Rimski amfiteatar, Rimski stadion, Crkva svetog Konstantina i Jelene, brojni muzeji i galerije, staro utvrđenje iznad reke Marice… Po povratku u Sofiju slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

5.

02. januar 2021(subota) – Bugarska – Srbija:

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U poslepodnevnim satima polazak za Beograd. Dnevna i noćna vožnja preko Bugarske i Srbije uz usputne pauze za odmor, Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima.

Hotel Light 3*

Hotel Light 3* nudi udoban smeštaj u samom centru Sofije. U blizini se nalaze mnogi istorijski i arhitektonski spomenici, administrativne i poslovne ustanove, kao i centralna pešačka zona – Bulevar Vitoša. Hotel kombinuje najbolje tradicije bugarske gostoljubivosti i srdačnu, porodičnu atmosferu. Raspolaže 1/2 (2 standardna ili 1 bračni krevet), 1/3 (2 standardna / 1 bračni + kauč na razvlačenje) i 1/4 sobama (2 standardna i 1 bračni krevet). Svaka soba je opremljena mini barom, kablovskom TV, internetom, udobnim kupatilom sa kadom ili tuš kabinom i ostalim dodacima. Hotel ima resurse za organizaciju poslovnih sastanaka u svojoj konferencijskoj sali „Oborishte“ sa 50 mesta, koja je opremljena svom tehničkom opremom potrebnom za sastanke, seminare i forume bilo koje vrste. Dodatni sadržaji hotela: recepcija 24/7, restoran, bar, velnes sadržaji, fitnes centar, parking, wifi, sef (uz doplatu). Doručak je na bazi švedskog stola.

DETALJNIJE

Uskoro spisak fakultativnih izleta.

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit