Obaveštenje za putnike prolećnih ekskurzija

27

Sep

Obaveštenje za putnike prolećnih ekskurzija

Dragi putnici,

Nadamo se da ste dobro i da se pridržavate preporuka naših zdravstvenih institucija. Iako je situacija takva da ne možemo mnogo da planiramo, osećamo potrebu da vam se obratimo.

Prvo želimo da vas obavestimo da se, poštujući preporuku Vlade Republike Srbije, otkazuju sve ekskurzije planirane do 15.5.2020.

Drugo želimo da se osvrnemo na situaciju nastalu u sektoru turizma na globalnom nivou usled pojave pandemije izazvane korona virusom. Turizam je sigurno grana industrije koja trpi najveće posledice usled pojave pandemije, tačnije turizam trenutno ne postoji. Stali su svi prihodi, a veliki je pritisak od strane putnika na povraćaj uplaćenih sredstava. Shodno tome na globalnom nivou razmatraju se mere koje treba preduzeti kako bi se zaštitili interesi svih strana u ovoj situaciji. Tu pre svega mislimo na putnike, turističke agencije, hotelijere, prevoznike itd.

ECTAA (Evropsko udruženje turističkih agencija i turoperatora) u saradnji sa EK (Evropskom komisijom) dala je preporuke da se umesto povraćaja novca obezbede alternativni datumi za realizaciju već uplaćenih aranžmana koji je trebalo da se realizuju tokom trajanja pandemije. To se odnosi na hotelijere, prevoznike, muzeje kao i turističke agencije. Ovu preporuku prihvatilo je i naše Ministarstvo turizma kao i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA).

S obzirom da se obraćamo vama, našim putnicima koji ste imali poverenja u nas i poverili nam organizaciju vašeg putovanja, želimo jos preciznije da vam pojasnimo šta se trenutno dešava. Značajni iznosi su već uplaćeni hotelijerima, prevoznicima i muzejima kako bi obezbedili kapacitete u ugovorenim datumima za vaše prolećne ekskurzije. Usled pojave pandemije došlo je do otkazivanja tih ekskurzija, ali nama taj novac nije vraćen niti će biti vraćen. Ponuđeno je da uplaćene usluge realizujemo u nekom drugom terminu nakon prestanka pandemije.

U skladu sa gore navedenom situacijom trenutno smo u fazi definisanja alternativnih datuma za vaše ekskurzije. Za određivanje tih datuma sačekali bismo april mesec kada se nadamo da ćemo imati preciznije procene stručnjaka o razvoju pandemije, kao i planove Ministarstva prosvete za nastavu i ispitne rokove. Pre svega vas molimo za malo razumevanja i strpljenja i obećavamo da ćemo situaciju rešiti na najbolji mogući način uzimajući u obzir i interese svih strana.

Još jednom hvala na razumevanju,

Vaš Go2 Travelling