Šta posetiti u Kišinjevu (Moldavija)

14

Apr

Šta posetiti u Kišinjevu (Moldavija)

Svet je prepun mesta koja uvek možemo uvrstiti na wish listu destinacija za putovanje. Postoje i mesta koja su neopravdano zapostavljena, a pružaju priliku za mnoštvom novih avantura i atrakcija. Ako vas takva mesta zanimaju, definitivno posetite Moldaviju i njen glavni grad – Kišinjev. Budući da je industrijski i komercijalni centar zemlje, on ima mnogo atrakcija koja će vam pružiti iskustva kakva do sada niste imali.

1. Valea Morilor Park

Ukoliko ste smešteni u centru grada, onda morate otputovati nekoliko kilometara izvan njega da biste otkrili ovaj prelep park. Park će vam pružiti potpuno novu sliku u odnosu na moderno i industrijsko okruženje samog Kišinjeva. U ovom parku se nalazi jezero u kojem ljudi uživaju u vožnji kajakom i čamcem. Preporučujemo da park posetite tokom popodneva kako biste uživali na pikniku ili poseti zabavnom parku. U parku se takođe nalazi i kaskadna instalacija niz koju se sliva voda i koja svoj puni sjaj dobija tokom zalaska sunca.

2. Vinarija Cricova

Ukoliko pitate lokalce koja je stvar koju morate posetiti tokom boravka u Kišinjevu, sigurno će vam reći da je to vinarija Cricova. Ovde možete pronaći sjajna vina iz Moldavije i celog sveta. Radi se o podzemnoj vinariji koja se prostire na 120 km i čuva oko 1,2 miliona boca vina. U okviru ture imaćete priliku da prošteta delom ovog gigantskog vinskog podruma, ali i da naučite o proizvodnji i degustirate neka od lokalnih vina.

3. Crkva Hristovog rođenja

Crkva Hristovog rođenja glavna je crkva Ruske pravoslavne crkve u Kišinjevu, a nalazi se nasuprot zgradi Nacionalnog parlamenta u centru grada. Crkva je prvobitno sagrađena 1830-ih, ali je ponovo obnovljena nakon što je bombardovana i uništena tokom brojnih ratova koji su se dogodili u glavnom gradu. Sadašnji zvonik izgrađen je 1997. godine, a završni oblici crkve i danas se primenjuju. Mir i spokoj Crkve rodjenja čini ga prijatnim mjestom da se odvojite od svega pet minuta.

4. Nacionalni muzej istorije Moldavije

Obzirom da je Kišinjev glavni grad Moldavije, logično je da se u njemu čuva zaostavština ovog naroda. Muzej sadrži više od 263.000 eksponata koji govore o nasleđu i istoriji zemlje. U muzeju se čuva puno artefakata, nasleđe srednjovekovnog perioda. Karta košta 25 leja (otprilike 1,30 eura) i omogućava vam pristup prizemlju i prvom spratu muzeja.

5. Posetite Transistriju – državu zamrznutu u vremenu SSSR-a

Transistrija je samoproglašena država u istočnoj Moldaviji, koja se graniči s rekom Dnjesterom i Ukrajinom. Ona je autonomno teritorija, ali se smatra delom Moldavije, jer ga nijedna država članica UN-a nije priznala. Ova država, koja je nezavisnost proglasila 2. decembra 1992, još uvek zvanično ne postoji, ima vladu, zastavu, valutu, vojsku i policiju. Područje Transistrije ima dugu istoriju pod ruskim carstvom i Sovjetskim Savezom, a i danas se vidi mnogo sovjetskih simbola.

Posetite Kišinjev – glavni grad Moldavije