Milano – Nova godina u Italiji

03

Oct

Milano – Nova godina u Italiji

Prva asocijacija kada kažemo Milano jesu modni kreatori i veliki brendovi. Neki od poznatih brendova ,kao što su Prada, Versace, Dolce and Gabbana, su svoje pocetke imali ovde a čak i njegovo ime potiče od engleske reči, Miller što znači modist, modistkinja. Međutim, ovaj grad u Italiji je mnogo više od markiranih krpica. 

Kada govorimo o Novoj godini, Milano je pravo mesto za ljubitelje ovog praznika. Ovo je mesto gde se možete dobro provesti sa društvom, voljenom osobom ili porodicom. Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da novu godinu započnete baš ovde, a mi ćemo nabrojati samo neke od njih. 

Milano je drugi grad po veličini u Italiji, i glavni grad regije Lombardija. Ima bogatu istoriju, a o tome svedoče mnogobrojne građevine I dela koje krase ovaj grad. 

Odmah na početku pomenućemo katedralu Duomo. Ona je sedište Milanske arhiepiskopije, a takođe je druga po veličini gotička katedrala na svetu. Bitno je reći da je baš u ovoj katedrali Napoleon krunisan za kralja Italije. Međutim, za ovu katedralu se vezuje još jedna zanimljivost. U periodu novogodišnjih praznika, u blizini Milanske katedrale, možete videti dva deda mraza na biciklima koji se voze, pevaju pesme i dižu raspoloženje svojim sugrađanima. 

Ono što treba videti, jeste zamak porodice Sforca. Obeležje je Milana, a u njemu se nalazi čak devet muzeja. Interesantna činjenica je da je Ludviko Sforca unajmio arhitektu Donata Bramante-a i umetnika Leonarda da Vinčija da dekorišu zamak. Leonardo je ,takođe, dobio zadatak da napravi spomenik Frančeska Sforce, međutim ta porodica je ubrzo bila svrgnuta sa vlasti, a njegovo delo je ostalo nedovršeno.

Na ovom putovanju, imaćete priliku da uživate u prirodnim lepotama Italije. Moći ćete da se opustite kod jezera Komo, jednom od najdubljih jezera Evrope. Preporučujemo vam da napunite telefone i ponesete rezervne baterije za fotoaparate, jer ćete ovde napraviti super fotke.

Za umetnike, tu je Opera Scala. Opera Scala je čuvena operska kuća u Milanu. Ona se nalazi  na istoimenom trgu. Pored svog izgleda I veličine, posebnom je čini I to što ovde nastupaju najveće muzičke I operske zvezde današnjice.

Zanimljivo je i to, da je Leonardo da Vinči jedno od svojih najpoznatijih dela “Tajna večera” naslikao baš prilikom boravka u Milanu. Ta freska se nalazi u crkvi Santa Maria del Grazie. Nju je Milanski vojvoda izabrao za porodični mauzolej.

Na ovom putovanju ćete dobiti mogućnost i da posetite Lugano. Razgledaćete crkvu Sv. Lorenca, crkvu Sv. Marije od Anđela iz XVI veka, Gradskog parka, vile Ćani i Trga reforme. Takođe ćete imati I slobodno vreme, koje možete iskoristiti onako kako vama odgovara.

Sami Italijani odvajaju vreme za uživanje i opuštanje. Oni svakog dana u određeno vreme imaju happy hour koji se kod njih naziva “apperitivo”. Nakon posla se nalaze sa prijateljima gde sumiraju utiske od proteklog dana uz neko piće. Ono što vas sigurno zanima je kako ćete provesti poslednje minute ove godine. Novu godinu možete dočekati u nekom od lokalnih kafića, restorana ili klubova.  Bogat noćni život u Milanu će obezbediti nezaboravnu novogodišnju noć koja će se prepričavati.

Muškarci su sigurno upućeni da je Milano dom najvećim svetskim fudbalskim klubovima. Rivalstvo koje se odvija između Intera i Milana traje već godinama i jedno je od najvećih u Evropi.

Za sve šopingholičare, obezbeđena je poseta Pasažu Vitorio Emanuele. To je najstariji trgovački centar u Italiji i obeležje samog Milana. Dom je mnogobrojnim luksuznim prodavnicama, tako da ako poželite da uzmete neki komad odeće poznatih brendova to možete uraditi ovde. Za one koji su malo manje zainteresovani za šoping, a više za upoznavanje tradicije I kulture Italijana, trebalo bi da sednu u neki od starih kafića koji se takođe nalaze ovde.

Kada dođete u Milano, nezaobilazno je da probate neko od njihovih specijaliteta. A da ne biste potrošili mnogo novca, preporučujemo da ne konzumirate hranu u centralnim delovima grada. Italijanske pice, možete probati u njihovim pekarama a njihova cena je oko 3 eura. Za razliku od nas, građani Milana božićne i novogodišnje poslastice jedu tokom cele godine, a ne samo u ovom period. Tako da prilikom posete Milana, nemojte propustiti priliku da probate njihov čuveni božićni kolač. Takođe, probajte njihov esspreso jer nije ni nalik našem. 

Smeštaj koji ćemo imati u Milanu je veoma kvalitetan. U pitanju je Phi hotel sa četiri zvezdice. U okviru ovog aranžmana obezbeđen je i doručak kontinentalnog tipa. Tako da ćete svako jutro moći da uživate uz neko pecivo i kafu.

Vreme će nas poslužiti ne samo u novogodišnjoj noći, već tokom celog našeg boravka tamo. Neće biti veliki minus, a sa druge strane postoji mogućnost da dočekamo 2023.  škripom snega ispod naših nogu.

Poseta Milanu je iskustvo koje ćete pamtiti. Ako nas pitate Milano nije grad koji bi trebalo da posetite samo jednom. Svaki put kada posetite Milano otkrićete nešto novo. Sada je pravo vreme da krenete da istražujete ovaj grad prepun avantura, zanimljivosti i aktivnosti.

Doček Nove godine 2023. u Milanu