Lefkada 2022. – Letovanje na ostrvu iz snova

03

Oct

Lefkada 2022. – Letovanje na ostrvu iz snova

Lefkada, poznata i kao Lefkas ili Levkas, spada u grupu Eptanisa ili „sedam ostrva“ u Jonskom moru u zapadnoj Grčkoj. Osim Lefkade, Eptanisu čine Zakintos, Kefalonija, Kerkira, Paki, Kitera i Ithaki.

Lefkada je četvrto najveće grčko ostrvo, posle Zakintosa, Kefalonije i Krfa. Njegov glavni grad se takođe naziva Lefkada. Ostrvo je od kopna odvojeno samo uskim kanalom, Drepanos, širine 50 metara. Plutajući most povezuje Lefkadu sa kopnom, zbog čega je jedino grčko ostrvo, osim Evije, dostupno automobilom. Okruženo je sa devet satelitskih ostrva, uključujući Meganisi, Kastos, Kalamos, Madouri i Skorpios, ostrvo porodice Aristotel Onassis.

Lefkada ima površinu od oko 300 kvadratnih kilometara i obalu od 117 kilometara. Na ovom jonskom ostrvu živi oko 22.000 stanovnika. Svake godine, posebno tokom letnjih meseci, hiljade turista posećuje Lefkadu da uživaju u njenoj klimi, prelepim plažama, spektakularnim planinama, čistom moru, neverovatnim vodopadima i da istraže bogatu kulturu ostrva i šarmantna tradicionalna sela.

Lefkada 2022 – više informacija

Atrakcije Lefkade

Pored kristalno čistog mora i spektakularnih plaža, na Lefkadi se nalaze i brojne druge atrakcije, uključujući obilne prirodne lepote, istorijska mesta, muzeje i manastire, a najvažnije mesto ostrva Lefkas uključuje: Nidri; srednjovekovni venecijanski dvorac Agija Mavra; praistorijski grad Nirikos; Rt Lefkata; Manastir Faneromeni, najvažnije versko središte Lefkase; Arheološki muzej; Crkva Agios Ioanis Antzoussis; Slapovi Dimosarija i brojnih drugih turističkih atrakcija.

Najlepše plaže Lefkade

Na ostrvu se nalazi mnoštvo prelepih peščanih plaža, ali najpopularnije su Porto Katsiki, 45km jugozapadno od grada Lefkada, blizu rta Lefkata, do kojeg se dolazi 347 stepenica nagiba planine i plaže Egremni, koja se nalazi oko 30km od prestonice Lefkase, okruženi impozantnim liticama. Obe plaže su dobro organizovane, sa suncobranima, ležaljkama i barovima na plaži. Ostale zapažene plaže na ostrvu su Katisma, Agios Ioannis, Nidri, Ammoglossa i Poros.

Plaža Egremni

Plaža Egremni smeštena je u jugozapadnom delu ostrva Lefkada, oko 30 km od grada Lefkada, glavnog grada ostrva. Smatra se jednom od najlepših plaža na ostrvu i na Mediteranu. Ova plaža je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Grčkoj i Evropi u celini. Poznat je po neverovatno plavoj i bistroj vodi i dugoj peščanoj plaži. Plaža Egremni jedna je od najdužih plaža na Lefkadi, a proteže se na više od 2,5 km. Slično kao na plaži Porto Katsiki, Egremni je okružen liticama i, samim tim, nije lako dostupan. Najbliže selo je selo Athani, koje se nalazi nekoliko kilometara na severu.

Vode plaže Egremni su tirkizno plave i bistre, a nude jedno od najboljih okruženja za kupanje u Evropi. Zalazak sunca na plaži jednostavno oduzima dah. Plaža je sastavljena od belog peska karakterističnog za Jonska ostrva i sitnih šljunkara vrlo ugodnih za ležanje i opuštanje pod suncem. Takođe možete uživati u jedrenju, pa čak i u surfanju. Plaža Egremni je idlično mesto za ljubitelje prirode u potrazi za tišinom i rajskom lepotom zbog izolacije i prilično teškog pristupa okomitim stepenicama.

Plaža Porto Katsiki

Plaža Porto Katsiki na ostrvu Lefkada jedna je od najlepših grčkih plaža. Takođe se nalazi na vrhu liste najboljih plaža u Evropi svake godine. Nalazi se 40 kilometara jugozapadno od grada Lefkada, glavnog grada ostrva. Plaža Porto Katsiki izgleda zaista fascinantno okružena neverovatnim brdima koja čine je dostupnom samo 80 strmih stepenica koje se spuštaju niz liticu. Ovo je jedna od najomiljenijih plaža i smatra se jednom od glavnih atrakcija ostrva. Svoju slavu Porto Katsiki duguje fascinantnom pejzažu i ponajviše kristalno čistom plavom moru. Zlatna peščana plaža dodaje lepotu celokupnom utisku Porto Katsikija.

Duga plaža Porto Katsiki nudi puno prostora za uživanjem pod suncem ili za različite vodene aktivnosti poput plivanja, jedrenja, ili čak surfanja. Mekani krečnjak stenja pod vodom daje mu fascinantanu nijansu boje vode.

Lefkada 2022 – više informacija