KAPADOKIJA

ISTANBUL I ANKARA

Cena od 189€ / 8 dana

Kapadokija, Istanbul, Ankara

Cena od 189€ / po osobi

 • 8 dana
 • +16 Godina

06 – 13. oktobar 2021.
13 – 20. oktobar 2021.
20 – 27. oktobar 2021.

8 DANA – 4 NOĆENJA / AUTOBUSOM

Istanbul, grad na dva kontinenta, u istoriji poznat kao prestonica Vizantijskog i Osmanskog carstva, obavezna je destinacija ukoliko posećujete Tursku. Danas ekonomsko, kulturno i intelektualno srce moderne Turske, ovde se istok zaista sreće sa zapadom.

Kada ste u Istanbulu, morate provesti vreme u Sultanahmetu, centru starog grada u kome se nalaze najznačajnije turističke atrakcije – Aja Sofija, sada muzej, a nekadašnja pravoslavna bazilika, potom i muslimanska džamija, palata Topkapi, srce Osmanskog carstva, i velelepna Plava džamija, odnosno Sultan Ahmedova džamija. Tu se nalaze i drevni hipodrom, Muzej turske i islamske umetnosti, fascinantna vizantijska podzemna cisterna i Kapali čaršija poznata kao Grand Bazar, najveća pokrivena pijaca na svetu. Monumentalna arhitektura, uređeni parkovi i brojni kafići sa prelepim baštama dodatno će ulepšati vaš boravak u Istanbulu. 

Skoro hiljadu godina Aja Sofija je ukazivala na snagu i bogatstvo vizantijskih careva i impresionirala kako podanike carstva, tako i strane dostojanstvenike. Izgradnja Aja Sofije počela je u 6. veku kada je car Justinijan angažovao Antimija Tralskog i Isidora Miletskog da izgrade veličanstvenu baziliku kakvu svet do tada nije video. Do 16. veka, Aja Sofija je zaista i bila najveća bazilika na svetu, sve do izgradnje Gospine katedrale u Sevilji. Aja Sofija je skoro hiljadu godina bila hrišćanska crkva, dok 1453. godine Osmansko carstvo nije osvojilo tadašnji Konstantinopolj i pretvorilo je u džamiju, uništivši sve hrišćanske relikvije i dodavši mihrab – nišu za molitvu usmerenu u pravcu Meke, minber – propovedaonicu i četiri minareta. Po zahtevu Kemala Ataturka, Aja Sofija je pretvorena u muzej 1935. godine. Smeštena između Topkapi palate i Plave džamije na drevnom istanbulskom akropolju, ova veličanstvena građevina očarava turiste iz svih krajeva sveta.

Monumentalna Plava džamija, poznata i kao Sultan Ahmedova džamija, jedan je od najpoznatijih i najposećenijih spomenika u Istanbulu. Ova impresivna džamija predstavlja spoj vizantijskih i tradicionalnih islamskih elemenata, a specifična je po tome što ima čak šest minareta. Dobila je naziv Plava džamija zbog više od dvadeset hiljada plavih pločica koje ukrašavaju unutrašnjost kupole. Ulaz u salu za molitvu kroz glavna vrata dozvoljen je samo muslimanima. Ukoliko niste musliman i želite da uđete unutra, moraćete da izađete iz dvorišta džamije da biste došli do bočnih vrata, gde često u redu čeka popriličan broj posetilaca. U džamiju ne može da se uđe ukoliko niste bosi, pa ćete pre ulaska morati da stavite obuću u plastičnu kesu.  

Prilikom posete Istanbula, pored Aja Sofije i Plave džamije, nemoguće je ne zapaziti palatu Topkapi sa čijih se balkona pruža očaravajuć pogled na Bosfor.

Palata Topkapi ili Topkapi saraj bila je političko središte Osmanskog carstva i glavna rezidencija svih sultana skoro četiri veka. U njoj su se održavale mnoge svečanosti, a danas je muzej sa vrednom kolekcijom umetnina. Palata predstavlja kompleks sastavljen od četiri dvorišta sa mnoštvom prostorija. Pravi grad u malom u kome su postojale bolnica, pekare, džamije, carska riznica, fontane i prekrasni vrtovi sa čempresima i grmovima mirisnih ruža. U sklopu palate nalazio se i harem.

Doživite jedinstveno iskustvo i upoznajte Istanbul na sasvim drugačiji način! Tokom letnje sezone turiste najviše privlači krstarenje Bosforom, a brodovi plove svakoga dana. Postoje i ture obilaska noću, ali su obično dostupne samo vikendom. 

Najveća pokrivena pijaca na svetu, Kapali čaršija u Istanbulu, pravi je raj za sve koji uživaju u kupovini. Sa preko tri hiljade prodavnica koje su raspoređene u šezdesetak ulica, i sa oko trista hiljada posetilaca dnevno, vrlo je moguće da ćete se izgubiti. Ali ne brinite, samo se prepustite čarima orijentalnog duha i šarenilu koje vas okružuje i zaboravite na vreme. Moći ćete i da se odmorite uz pravu tursku kafu i baklavu u nekom od prijatnih kafića na pijaci. Na bazaru će svako pronaći nešto za sebe. Bilo da tražite nakit, obuću, zlato, kožnu odeću, torbe, začine, keramičke predmete, tepihe, kolače ili fine, kvalitetne materijale, sve vam je na dohvat ruke. Nikako nemojte zaboraviti da se cenkate sa prodavcima, to je osnova kupovine u Turskoj. Najbolje vreme za posetu je radnim danima, jer su vikendom veće gužve zbog lokalnog stanovništva. 

Pre ili nakon kupovine, obiđite Sulejmaniju, čuvenu džamiju Sulejmana Veličanstvenog ili se opustite u Čemberlitas turskom kupatilu, jednom od najboljih hamama u celoj zemlji.

Kapadokija – je antička regija u centralnoj Anadolijiu kojoj susmešteni  gradovi  Nevšehir, Urgup, Avanos i Goreme, a najveću atrakciju predstavljaju tri podzemna grada: Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli. Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih regija u Turskoj koju godišnje poseti oko 2 miliona turista iz celoga sveta. Očaravajući prizori jedinstvene arhitekture koja je integrisana u  geomorfološke fenomene ovog kraja je ono što privlači ovako veliki broj turista svake godine. Stene nastale taloženjem vulkanskog pepela dale su mogućnost drevnim stanovnicima Kapadokije da svojim primitivnim oruđem u njima uklešuprostorije koje su koristili kao svoje domove, crkve i skloništa. Ove prostorije očuvane do današnjih dana, svakodnevno primaju turiste, koji sada imaju mogućnost da boraveći u njima provedu nezaboravne trenutke ispijanja kafei uživanja u predivnom pogledu koji se pruža na kapadokijski stenoviti plato.

Ankara – Drugi po veličini grad u Turskoj, odmah nakon Istanbula, Ankara je danas glavni grad Turske sa skoro 4,5 miliona stanovnika. Arheološki dokazi pokazuju da je ovaj grad postojao još u kameno doba. Aleksandar Veliki je osvojio Ankaru 333. godine, a Oktavijan Avgust 25. godine pre nove ere. Od Vizantije su je otimali u osvajačkim pohodima  Persijanci, Arapi i  Seldžuci, ponovno je osvajali krstaši, a od osvajanja Osmanlija Ankara postaje trajno periferni grad ovoga carstva,

Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk je 1919. godine  odabrao ovaj grad za sedište svog revolucionarnog štaba tokom borbe protiv grčkih intervenističkih snaga i sultanove vojske kojom se komandovalo iz Istanbula. Nakon trijumfa u građanskom ratu i osnivanja republike, ovaj novoizabrani predsednik moderne Turske proglasio je Ankaru glavnim gradom države ukojom on  predsedava. Tako je ostalo do današnjeg dana.

1

1. dan: BEOGRAD – Srbija – Bugarska – Turska:

Polazak autobusa sa dogovorenog mesta u poslepodnevnim časovima. Pred nama je noćna vožnja preko Srbije, Bugarske i Turske uz usputna zadržavanja  radi odmora, osveženja i regulisanja graničnih i carinskih formalnosti.

2

2. dan: Turska – Istanbul:

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim satima. Krećemo na našu prvu info turu i upoznavanje sa gradom. Odlazimo do trga Taksim. Ukoliko Istanbul uopšte ima centar, mogli bi reći da je Taksim upravo središte grada. Nakon info ture smeštamo se u hotel, vreme za osveženje i odmor. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, preporučujemo šetnjuna raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Pored vrlo važnih i poznatih zdanja, ovaj deo grada sadrži prelepe ulice koje ukrašavaju drvene kuće, kafei sa malim baštama. Individalni povrataku hotel. Noćenje.

3

3. dan: Turska – Istanbul:

Doručak. U prepodnevnim časovima mogućnosti odlaska na fakultativni izlet – Miniaturk – najveći svetski park maketa u kojem se nalaze verne replike svih najznačajnijih istorijskih i modernih znamenitosti Turske. Aja Sofija – nekada najveća crkva sveta i Topkapi palata – sedište osmanskih vladara, Plava džamija – jedna od najspektakularnijih džamija na svetu, hipodrom – nekadašnje središte vizantijske moći u gradu, Teodosijev obelisk, egipatski obelisk i stub Troglave zmije. Nakon obilaska slobodno vreme i mogućnost šopinga u Kapali čarsiji, jedan od najvećih svetskih bazara, specifičan po tome što će vas vratiti stotinama godina u prošlost. Nakon Kapali čarsije povratak u smeštaj. Organizovani odlazak na žurku. Noćenje.

4

4. dan: Turska – Istanbul:

Doručak. Mogućnost fakultativnog obilaska azijskog dela Istanbula. Prelazimo najveći i najlepši most koji spaja dva kontinenta gde nam se pruža jedna od najlepših panorama Bosfora, kao i panorama najelitnijeg azijskog dela Istanbula. Penjemo se na vidikovac Čamlidža odakle se pruža savršen pogled kako na Bosfor i evropski deo grada, tako i na azijski deo Istanbula. Nakon fotkanja i pogleda koji oduzima dah, nastavljamo dalje do trga i šetalista Uskudar koji se nalazi na samoj obali Bosfora. Pogled na Devojačku kulu i Evropu uz zalazak sunca i talase Bosfora nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Nakon toga mogućnost odlaska na fakultativno večernje krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Sulejmanija, Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš, Ortokej kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula…). Oko 22h napuštamo Istanbul. Sledi noćna vožnja preko Turske do Kapadokije

5

5. dan: Turska – Kapadokija:

Očekivani dolazak u Urgup u jutarnjim časovima. Nakon dolaska krećemo u šetnju kako bi smo se upoznali sa u ovim interesantnim,modernim turističkim centrom koji se nalazi u srcu Kapadokije. Nakon šetnje sledi smeštanje u hotel i odmor. Popodne je predviđeno za slobodno aktivnosti i fakultativni,individualni odlazak na čuvenu vožnju balonom.  Uživaćete u nezaboravnim prizorma  spektaluranog reljefa Kapadokije iz vazduha, okruženi mnoštvom šarenih balona, baš kao u bajci. Večera, noćenje.

6

6. dan: Turska – Kapadokija – Ankara:

Nakon doručka mogućnost odlaska na fakultativni izlet pure Kapadokija. Posetićemo selo Uchisar i istoimeno utvrđenje sa ogromnim kamenim formacijama, odakle se pruža nestvaran pogled na Kapadokiju i planinu Erciyes u daljini. Zatim odlazimo do muzeja na otvorenom Goreme – kompleks preko deset srednjovekovnih oslikanih pećinskih crkava. Nastavljamo do „doline ljubavi“ poznatu po spektakularnim vilinskim dimnjacima. Put nas vodi dalje, do grada Avanos, prestonici zemljane keramike. Nakon pauze za ručak, proći ćemo i kroz mesta Pasbag „dolina majmuna“ i Devrent „ružičasta dolina“ poznata po mnoštvu stena raznih životinjskog oblika. Nakon završetka ovog jedinstvenog obilaska pravimo kratku pauzu za predah, osveženje i poslednju fotografiju za uspomenu iz Kapadokije. U popodnevnim časovima nastavljamo našu tursku avanturu i krećemo put glavnog grada ove neverovatne zemlje, Ankare. Dolazak u Ankaru u večernjim časovima i smeštanje u hotel. Nakon kraćeg odmora upoznaćemo se sa užim centrom grada na info turi, u pratnji našeg vodiča. Povratak u hotel, noćenje.

7

7. dan: Turska – Ankara:

Nakon doručka, napuštamo hotel i sledi fakultativno panoramsko razgledanje prestonice Turske: Atakule, telekomunikacioni toranj i jedan od simbola grada, zgrada parlamenta, džamija Kocatepe. Nakon toga krećemo u pešački obilazak grada. Posetićemo Antikabir – mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne Turske, prošetaćemo gradskim parkom Guven i obilazak završavamo na Trgu slobode Kilzilay. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U večernjim satima polazak za Beograd.

8

8. dan: Turska – Bugarska – Srbija – BEOGRAD:

Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

ONLINE PRIJAVA

CENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI IZNOSI 189€.

*Ukoliko za ovo putovanje bude neophodan brzi antigenski test, možete ga uraditi u Aqualab labaratoriji po ceni od 1500rsd. Kako biste dobili popust na regularnu cenu, nagovestite da putujete sa Go2Travelling-om.

PAKET ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Autobuski prevoz na relacijama prema program autobusima visoke turističke kategorije (audio, video, A/C, tv i dvd),
 • 2 noćenja sa doručkomu višekrevetnim sobama u hotelu sa 3* u Istanbulu.
 • 1 noćenje sa polupansionom u višekrevetnim sobama u hotelu sa 3* u Kapadokiji.
 • 1 noćenje sa doručkom u višekrevetnim sobama u hotelu sa 3* u Ankari.
 • Boravišne takse.
 • Usluge pratioca grupe za sve vreme aranžmana.
 • Organizaciju putovanja u celini.
 • Peronski vaučer za ulazak na beogradsku autobusku stanicu(važi samo za putnike koji putuju iz Beograda).  Peronski vaučer se preuzima na stanici od agencijskog predstavnika.

 

PAKET ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • OBAVEZNO međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19:
  1.75€ dnevno (do 65 god.) do osigurane sume 35.000€ – plaćanje u agenciji,
  Cena uključuje međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19, trošak obrade dokumentacije i asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaj.
 • Doplatu za 1/2 (dvokrevetnu) sobu – 20€ (ova doplata je garancija smeštanja u 1/2 sobu. Agencija nema obavezu povraćaja ove doplate ukoliko partner smesti veći broj putnika u 1/2 sobe u odnosu na one koje su doplaćene).
 • Fakultativne izlete i organizovane žurke – plaćanje na licu mesta. Agencija zadržava pravo otkazivanja žurke u slučaju zabrane održavanja skupova radi loše epidemiološke situacije.
 • Individualne troškove putnika.

 

 • NAČIN PLAĆANJA:
 • Gotovinsko plaćanje:
  • 3000 RSD prilikom rezervacije
  • narednih 3000 RSD po putniku u roku od 15 dana od prijave,
  • ostatak 20 dana pre početka aranžmana.
 • Kreditne kartice: Visa, Dina, Maestro, Master card, Visa electron, American express.
 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane agencije.
 • Kredit: Agencija izdaje profakturu klijentu na osnovu koje se odobrava kredit banke gde klijent ima otvoren tekući račun.

 

PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE

Istanbul Evropa

Turu počinjemo odlaskom u najveći svetski park maketa Miniaturk koji se nalazi na samoj obali Zlatnog roga. U Miniaturku možete videti verne replike svih najznačajnijih istorijskih i modernih znamenitosti Turske pa i šire. Nakon razgledanja i fotkanja u ovom krajnje zanimljivom parku vraćamo se u buseve i odlazimo na drugi kraj Istanbula. Vratićemo se hiljadama godina u prošlost, u srce starog Istanbula koji živi još od vremena vizantijskih careva i osmanskih sultana. Videćemo Bajazitovu džamiju, Čemberlitaš, Carigradski hipodrom. Posetićemo Plavu Džamiju, remek delo islamske arhitekture uz koju se nalazi vekovima stara, nekada najveća crkva sveta pretvorenu u džamiju, a današnji muzej – Aja Sofija. Videćemo Topkapi palatu, nekadašnju rezidenciju sultana i najstariji, najveći natkriveni bazar na svetu – Kapali čaršiju, gde ćemo imati slobodno vreme za nezaobilazni šoping! U cenu je uključen prevoz, ulaznica za Miniaturk, usluge agencijskog i lokalnog vodiča.

Istanbul Azija

Krenućemo u osvajanje Azije. Prelazimo najveći i najlepši most koji spaja dva kontinenta gde nam se pruža jedna od najlepših panorama Bosfora, kao i panorama najelitnijeg azijskog dela Istanbula. Penjemo se na vidikovac Čamlidža odakle se pruža savršen pogled kako na evropski, tako i na azijski deo grada. Nakon fotkanja i pogleda koji oduzima dah, nastavljamo dalje do trga i šetalista Uskudar koji se nalazi na samoj obali Bosfora. Pogled na Devojačku kulu i Evropu uz zalazak sunca i talase Bosfora nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Krstarenje Bosforom

Savršen način da doživite Istanbul jeste ploveći između dva kontinenta! Neponovljiv je osećaj gledati Otomanske palate i arhitekturu krstareći moreuzom. Uživaćemo u pogledu na Dolmabahče palatu i džamiju, pored koje ćemo i proći po završetku ture. Zatim plovimo ispod mosta 15. jul koji je po završetku izgradnje bio 4. najduži most na svetu, u dužini od 1,5km. Nedugo zatim ugledaćemo čuveno utvrđenje Rumeli Hisari, izgrađeno u XV veku. Nastavljamo plovidbu do mosta Mehmeta Osvajača gde se okrećemo i plovimo uz šarmantnu Azijsku obalu. U povratku ćemo proći pored srednjovekovnih vila Turske buržoazije. Tura traje 1:15h. U cenu je uračunat prevoz do luke, karta za brod i usluga lokalnog vodiča.

Istanbul by night

Go2 Vas vodi u jedan od najboljih klubova za mlade. Osetićemo originalnu atmosferu klubova Evroazije. U noćima koje predstoje očekuju nas odlična muzika i sjajan provod. Party all night long!!! Klub se nalazi u samom centru grada, u neposrednoj blizini trga Taksim koji se noću pretvara u centar noćnog života Istanbula!

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit