Istanbul ili Istambul?

03

Oct

Istanbul ili Istambul?

Istanbul ili Istambul? Govori se i jedno i drugo, ali je pravilno reći Istanbul. Iako ga mnogi i dalje nazivaju Carigradom ili Konstantinopoljom, turski stanovnici najčešće upotrebljavaju ime Istanbul. Bez obzira kako ga zvali, to je grad koji će vas naterati da verujete u bajke.
Pre nego što pređemo na stvari koje ne smete propustiti pri putovanju u Istanbul, izdvojićemo par činjenica kako bismo vam dočarali veličinu ove metropole.

Istanbul je centar sveta više od jednog milenijuma. U tom periodu, smenjivala su se različita carstva i vere. Najduže je bio pod Otomanskim carstvom, pa je tako i najzastupljenija islamska religija. Od 15 miliona stanovnika, čak 85% čine osobe islamske veroispovesti. S tim u vezi, Istanbul je grad koji poseduje preko 3000 džamija.

Jedini je grad na svetu koji leži na dva kontinenta, evropskom i azijskom. Mapa grada pokazuje različitosti ova dva dela Istanbula. Evropski deo koji, pored modernih građevina, poseduje i nekolicinu važnih istorijskih objekata i mesta. Nasuprot njemu nalazi se azijski deo u kojem možete osetiti srž turske kulture.

Doživite Istanbul

 

Da bismo vam pokazali koliko je ovo putovanje autentičnu, izdvojili smo nekoliko zanimljivosti koje su u sklopu ovog aranžmana.
Kada govorimo o centru evropskog dela Istanbula, prvo pomislimo na Taksim. Predstavlja srce modernog dela ovog grada, a ono po čemu je specifičan jeste čuveni tramvaj nostalgija. On saobraća još od 19. veka, a danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija.

 

Jedna od glavnih asocijacija na Istanbul, jeste Aja Sofija. Nekada najveći hrišćanski objekat, koji je sa dolaskom Mehmeta II Osvajača postala centar islamske vere. Danas predstavlja jedan od najvećih muzeja u Istanbulu.
Nasuprot Aja Sofije, nalazi se Plava džamija, gde ćemo moći da osetimo duh islamske vere. Ulaskom u Plavu džamiju, saznaćemo zašto su turisti baš nju nazvali ovim imenom. A ono što je takođe posebno u vezi nje jeste da je jedina džamija u Istanbulu koja poseduje šest minareta.

Ako ste zaljubljenici u knjige, sigurno će vam biti interesantno to da je spisateljica Agata Kristi, svoj čuveni roman „Ubistvo u Orijent ekspresu“, napisala baš dok je boravila u Istanbulu.

 

Ljubitelji šopinga ni slučajno ne smeju propustiti odlazak u Kapali čaršiju. To je najveća pokrivena pijaca na svetu koju dnevno poseti do 400 hiljada ljudi. Sve što do sada niste imali priliku da kupite, ovde ćete moći to da uradite po ceni koja baš vama odgovara.

Kako u Istanbulu za svakoga ima po nešto, tako ima i za obožavaoce turskih serija. Zainteresovani bi trebalo da posetite Sulejmaniju, džamiju koji je sagradio i  Sulejman Veličanstveni.

Ono sto nas takođe asocira kada kažemo Istanbul je most na Bosforu. Međutim, ono što malo nas zna jeste da je Leonardo da Vinči zamislio most na tom mestu 471 godinu pre izgradnje prvog mosta.

 

Želite da vidite sve znamenitosti turske istorije kao na dlanu? Onda je Miniaturk pravo mesto za vas. To je najveći svetski park maketa u  kojem se nalaze verne replike svih najznačajnijih istorijskih i modernih znamenitosti Turske.

Najbolji način da se stekne utisak o veličini i lepoti ovog grada je posetom vidikovca Čamlidža. Imaćemo pogled na azijski i evropski deo Istanbula. Ovo je ,takođe, idealno mesto za slikanje, pa ćemo zabeležiti naš odlazak ovde jednom grupnom fotografijom.

 

Krstarenje Bosforom, idealno je ako želite da vidite grad iz druge perspektive. Ovo je idealna aktivnost za zaljubljene, jer će moći da se opuste i uživaju u pogledu na romantični Bosfor.

Turci su poznati kao veliki gurmani, tako da ne smete otići bez da probate neke od njihovih specijaliteta. Preporučujemo vam da probate dolme, male turske sarme. A obavezno ostavite mesta i za desert, jer morate okusiti prave turske baklave i njihov čuveni lokum.

Ono što će vas sigurno zanimati, pogotovo kada je Nova godina u pitanju jesu žurke. Novogodišnju noć provešćemo u jednom od najboljih lokalnih klubova, gde će slavlje trajati do jutarnjih časova. Iako je teško nadmašiti žurku za doček, repriza Nove godine će biti podjednako dobra.

Dok razmišljate o putovanju u Istanbul, jedna od prvih stvari koja vam pada na pamet je gde ćete se odmarati od dana ispunjenog istraživanjem ovog grada. Hoteli koje vam nudimo su: Panorama, Topkapi i Oz Yavuz. Sva tri su hoteli sa tri zvezdice, a  u cenu ovog aranžmana uključen je i doručak. Jedna od njihovih prednosti je lokacija. Locirani su blizu glavnih prometnih ulica, a u njihovoj okolini se nalaze kafići i restorani gde ćete moći da popijete čuveni turski čaj ili pojedete kebab.

Zimogrožljivi mogu da se odahnu, jer zimsko vreme u Istanbulu nije toliko hladno kao u nekim severnijim gradovima.

Istanbul nije nešto što se viđa svaki dan. On je tradicija Istoka koja se prepliće sa modernim vrednostima Zapada. Stvorite uspomene u ovom zavodljivom gradu, u kome se spaja staro i novo, tradicionalno i moderno. Obradujte sebe, i odaberite da baš u ovom gradu dočekate Novu godinu.

Jesen u Istanbulu